Monday, 30 November 2015

Yus Jambu Meninggal Dunia

Assalamualaikum,


salam semua kawan2 dan sahabat2 jambu saudaraku yussry bin edoo @pakyuih @yus_jambu76 telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi di hospital selayang akibat sesak nafas minta kawan2 sedekahkan AL-fatihah kepada arwah - Sumber daripada instagram tauke jambu



Al fatihah. 

Saturday, 28 November 2015

Friday, 27 November 2015

ZyraRoxx's Mini Giveaway: Buasir Otak the Komik

Hai assalamualaikum, 
Berketaq lutut dan jejari Ina untuk taip entry ni sebab pemilihan berdasarkan entry paling menarik. Menarik? Hm Ina cuba yang terbaik. 
Ina rasa cerita yang paling menarik gila bagi Ina untuk giveaway ni ialah throwback masa kali pertama Ina menjejakkan kaki untuk kali pertama di blog akak Zyraroxx. 
Umum mengetahui (cewah)  bahawa Ina ni merupakan tangan kayu yang cuba untuk tidak meng'kayu'kan tangan Ina dengan menyelitkan gambar-gambar yang tak berapa doodle di dalam entry Ina. Contoh macam entry keras ni, ini , dan ini. Yang Ina mampu hanya lukis orang lidi walaupun skrg dah nak tingkatan 5 dah. Sepenjang tingkatan 1 hingga 3 kira cikgu pendidikan seni akan cop muka Ina sebagai blacklist orang tak pandai lukis. 
Kalau ada anugerah pelajar paling kayu, Ina rasa Ina orang yang paling layak untuk terima anugerah tu.  
Sorry introduction menyayat hati tapi ni berdasarkan kisah benar lagi asli dan dapat dibuktikan kesahihannya dengan result pendidikan seni yang setiap kali exam dapat D. 
Ina melangkah masuk blog akak Zyraroxx untuk kali pertama masa last year. Ina boleh dikategorikan sebagai taksub gila dengan design blog akak Zyraroxx. Tengok header pun dah tahu orang pandai lukis. Belum lagi dengan sidebar. Kira setiap inci yang ada dalam blog kak Zyraroxx merupakan satu hasil seni yang dahsyat untuk Ina.

Bukan je pandai lukis, tapi cara penyampaian kak Zyraroxx dalam entry pun tak mengecewakan. Jelas yang kak Zyraroxx seorang yang sempoi dan kelakar yang bagi Ina satu perwatakan yang menarik yang ada dalam diri seorang blogger. So, Ina jadikan kak Zyraroxx sebagai idola Ina. 
So, untuk menyemarakkan lagi giveaway, berangan la nak buat doodle khas untuk giveaway ni. 
Hahahahhaha sorry rupa macam hantu raya. 



Melukis bukan suatu benda yang mudah. Ada orang kata melukis me'release' kan tension, tapi disebabkan Ina tangan kayu, dia jadi meng'increase'kan tension. 

Orang gila lukis


Ina spent time 2 jam untuk lukis hantu-hantu raya ni. Takpe, demi komik, akan ku gagahkan jua. Please wish me luck ;)) 

I wish all the best to all the participants. Good luck! ♥ 

Tuesday, 24 November 2015

Tonton Online & Download Memori Cinta Suraya Episod 72


SINOPSIS 
Memori Cinta Suraya Episod 72. Mengisahkan Suraya yang menjejaki semula cinta Rayyan yang sudah pulih ingatan. Rayyan merupakan seorang arkitek daripada sebuah keluarga yang kaya. Pesawat peribadinya terhempas di hutan namun dia bernasib baik dan telah diselamatkan oleh Suraya.



Gaduh Dalam Social Network

Hai assalamualaikum,

Semalam tengok drama free kat twitter. Tajuk Hatiku Dihiris Sembilu edisi khas 2015. Siapa yang ada semalam, faham lah cerita dia. Not bad, tapi still interesting. Baru-baru ni, ada juga tengok drama Bash-Membash Hotsetap di Twitter. Not baru-baru ni, tapi selalu k, selalu.

Ina, kalau tengok orang bergaduh ni, senang je.

Tahukah anda? Tak yah nak susah payah tekan remote bukak tv sebab kat twitter mmg byk drama free
Yang special, dia kisah benar bukan adaptasi. 

Drama free is drama free. Paling tak boleh bla kalau twitpemes ni gaduh, dia suka beno main retweet sana, retweet sini. Menyampah guys, menyampah. Masalahnya, yang berterabur nanti timeline Ina. Dah lah berlambak nama dia kat timeline. Boleh tahap terus tak de mood la nak on twitter. 

Then nanti ramai lah orang tweet ; 

"Siapa Ropeah ni? Penuh nama dia kat Twitter.

Ropeah: *retweet dengan bangganya* 

Feeling dia, hanya Allah yang tahu. 

Last but not least, benda yang paling Ina menyampah gileewwwss. Diyorang nak gaduh, diyorang punya pasal lah. Masalahnya, bila baca dia punya tweet tu masyaallah, segala kat cacian yang telah dia berikan, buatkan Ina rasa....

Rasa macam kene samak lah timeline tu sebab banyak sangat najis mughalazah yang diseru. 


But, bukan nak kata apa. Cuma terfikir. 'Ter' okay, ter. Rasanya kat Twitter sendiri pun ada direct message. APALAH SALAHNYA CUBA LAH CUBA, bergaduh dalam tu. Tak libatkan orang lain, tak bukak aib sesiapa. Kau nak mencarut apa, its up to you lah. Nak bertumbuk ke apa, silakan. 

Kalau tak tahu, direct message tu kat mana, nin diaaa; 

Haaa entry kali ni memang saje kasi kelainan. Selain nasihat, saje je kasi tutorial sikit. 

So, guys please jangan buat benda atas ni. Ingat, kata-kata lebih tajam daripada mata pedang. Kalau nak jadi jahat, jangan show off sangat kat orang. Sorok sikit. Dah lah kata-kata menghiris kalbu, bukak aib pulak tu. 

Dah jadi macam tarbiah sentap dah entry ni. Sebelum bertukar jadi thefaizibrahim atau brgsjk, baik ina pergi dulu

Bye, assalamualaikum. 

Thursday, 19 November 2015

Tutorial Check Orang Yang Kerap ke Facebook Kita

Hai assalamualaikum,

Lama gila Ina tak update tutorial. But, hari ni Ina tertarik untuk kasi Tutorial Check Orang Yang Kerap Ke Facebook kita.

Firstly, syarat wajib untuk tutorial ni, anda mestilah pengguna Chrome.

So, lets start!

1. Klik sini 

2. Tekan Added To Chrome



3. Download extension

4. Log in Facebook 

5. Tadaaaaa facebook korang dah lawa!


6. Klik Profile Visitors


7. Yes! Check siapa yang selalu stalk korang pulak :p


A big thanks to Kak Anamizu sebab Ina baca tutorial ni kat blog Kak Ana. Rasa excited gila then terus nak share kat korang. Thank you Kak Ana! ♥ 

So, korang good luck!

Bye, assalamualaikum. 

Tuesday, 17 November 2015

Dapat dua pakwe sekaligus

Hai assalamualaikum, 

Tonight, jeng jeng jeng! I would like to share with you guys about my new official boyfriend(s), my heart, my soul. Haha got you! They are not pakwe, but cats which makes me want to make them as my boyfriend. #Pleasejangankecam 

 Let me introduce you to my pakwes pakwes......

 Ciko

Something special about Ciko is he had blue eyes as you can see in the picture above. But, he is quite shy and does not like to take picture. So, I prefer him to be as my bestie lah because of course my boyfriend is cuter and more handsome than him. 

So, my handsome pakwe;

Boboi

My family and I used to call him Boboyot because of his fatness. I swear that he is so attractive. Special about him? He is so attractive, he had fury tail, and weird hear. 

Yesterday, Boboi was injured seriously. I guess he broke his leg. I have no idea but he cant walk properly. It made us (my family) so worried with him. So, we decided to bring them to veterinary clinic since Ciko also had flu. Guess what?! Ciko peed in the car! Oh my god! Luckily, we put him in the cage. 

Haha! Please dont tell JAIS about them! 

This is Boboi's first time in the car and I would see his nerves. 

 
This is what he will do whenever he gets so nervous.  

He seemed so interested with the road scene

 

What happened in the veterinary clinic? Both of them were given by 2 injection except Ciko, he got 3. We have to pay RM164 for their medicines. 

Ciko; RM80
Boboi; RM70
Rantai leher or whatever its name; RM8 each

  
The left one is for Ciko and the right one is for Boboi

Alhamdulillah everything was fine. When I know Boboi was injured, to be honest I cried. I am so thankful to Allah to give Boboi an opportunity to be with us. I thought he was dying and gonna left us :'( 

So, these are some pictures of them. 

This picture was taken this morning, when he was sleeping. Haha actually I was trying to figure out what is the best filter that suit with this picture. 

Boboi and his new rantai leher! Adorable ♥♥ 

Boboi loves to commit crime lol :p 

Yeah now you know why we called him Boboyot. 

Pardon if I am too over-excited. This is my first time my siblings and me are allowed to take cats as a pet. Yeah I do have pet, but it was arnab. We had 13 and we used to be such a happy family but walid ended up with giving all them to our neighbour and my neighbour cook them :'( No wonder, it happened because we were no longer took care about them anymore that time. 

Both these cats came to our life like in a blink of an eye and I dont wanna lose them :'( 

Bye, assalamualaikum

2 Benda Buat Orang Rasa Annoying Gila Kat Instagram

Hai assalamualaikum,

Sebenarnya Ina dah lama dah perati pengguna-pengguna Instagram ni. Sampai dah hafal dah Typical Instagram Users. Disebabkan Ina tengok perkara ni semakin kritikal, Ina anggap dia perkara yang sangat mustahak dan decide nak share dengan korang.

THINGS YOU SHOULD AVOID ON INSTAGRAM;

1. Bajet tak lawa

Peh guwa dah lama perati dah dengan geng geng ni. Aduh serabut. Serabut. Tragedi ngeri ni biasanya ada empat peringkat. Empat-empat peringkat ni akan buat kau rasa ya Allah, aku rasa nak tumbuk muka Ropeah

First stage: Ropeah post gambar lawa gila sampai bergetar rusuk
Jangan menyampah dulu. Ni baru introduction je

Second stage: Geng support member


Third stage: Ropeah terharu

Fourth stage: Reaksi guwa

2. Feeling alone

Second, tengah feeling #alone, #sad, #nobody.

First stage: Ropeah post gambar sedih gilew frust sejuk dingin keseorangan perlukan teman 


Second stage; Kau rasa nak baling kerusi kat Ropeah

Maka, adalah para-para pembaca yang bertanya; 

Abu; Post ni nampak macam tak de moral

Abu bohong. Jangan caye

Even post ni mungkin lebih kepada mengutuk, tujuan Ina just nak sedarkan orang yang selalu buat benda ni. Tak semua orang suka Ropeah (kita). Yes, termasuk Ina haha. No i mean, ada je orang boleh terima cara kita, ada yang terus rasa annoying gila, ada yang rasa sedih then comment bagi semangat. Yup, memang betul ada sesetengah yang ikhlas, but mostly, orang saje je nak tumpang glamor, ropeah kan hot, nanti orang baca nanti, dia visit la ig. 

Abu; Kau tahu apa? Ropeah tak de listener. Sian dia

Ye abu, ye. Tapi cuba Abu fikir balik. Apa benefit letak gambar sesedih tu. There is no benefit, right Abu? Maybe Abu rasa dapat luahkan perasaan. But, bukan dengan cara ni, Bu. Kau boleh je luahkan perasaan dengan orang yang kau percaya, then luahkan dekat dia. Contoh? Mak ayah.

Orang luar tak de talian darah dengan kau, Bu. Baik pun, baik-baik gitu je. 

Abu; Arghh pergi jahanam lah kau. Ni life aku. Kau apa tahu? Main blog je

Haa dah. Aku pun menyampah dengan kau, Bu. Main jauh sana

Hyep! So yeah. Ina just nak kasi peringatan, Instagram atau social network memang bukan tempat yang sesuai untuk kita luahkan perasaan. Ingat, sentiasa ada orang yang tepuk tangan bila kita tersungkur. Jadi, Instagram atau social network hanya membantu untuk menye'spread' kan lagi yang kau sedih. No, no, no! 

Solution? 

Cari jalan penyelesaian. Luahkan dekat orang yang kau percaya. Bangkit. Lap air mata. Sebab Allah, mak, ayah kan ada! Chill beb ;) 

Bye, assalamualaikum! ♥ 

p/s; ina ada test chemistry rabu ni utk tambah mark so please wish me luck ;) 

Monday, 16 November 2015

Tonton Online Love, Supermoon Full Movie

lovesupermoon

Sinopsis : Filem komedi arahan Wan Hasliza ini mengisahkan tiga rakan baik iaitu Triz, Tiha dan Nina yang suka bergosip tentang kehidupan Razak yang merupakan seorang doktor. Razak telah berkahwin dengan seorang pramugari bernama Nora, tetapi perkahwinan mereka tidak berpanjangan. Razak juga berteman baik dengan Sulayman yang merupakan abang angkat kepada Nina, yang kemudiannya menjadi isterinya. Walaupun ketiga rakan baik ini adakalanya bersikap `gila-gila`, mereka tidak sesekali lari daripada dugaan hidup.

Trailer Love, Supermoon


TONTON ONLINE


Saturday, 14 November 2015

Tak Sia-sia Aku Jadi Blogger Merepek

Hai assalamualaikum,

A big thanks to Izzat Azhar for making me smile from ear to ear for choosing my blog as one of the winner of November Blog Award. Actually, memang mengharap sangat nak menang award ni, even rasa macam harapan tu kabur dan samar-samar memandangkan 52 blogger yang hebat-hebat belaka dan ada pulak tersentil blogger merepek macam Ina dalam contest ni. Alhamdulillah.

Terima kasih 'abang' Izzat (sebagai tanda hormat ok) sebab pertama kali Ina rasa bangga jadi blogger merepek kahkahkah.

Ni lah antara kata-kata pujangga abang Izzat untuk blog ni ;



3) Sabrina

As untuk adik ni pulak, pun pink jugak blog dia ni. Kenapa pink dik? Kenapa? Hahaha takde la gurau je, you punya blog suka hati you lah kan nak warna apa. Keep t up girl ngehngeh

Blog dia pun simple mimple no pimple je. Loading pun sekejap je, tu yang paling aku suka. Ye lah kan kau nak blogwalking blog orang tapi ha berjanggut tunggu loading blog. Memang tak la.

Adik sab ni mostly banyak merepek je dalam blog dia haha! Merepek same level dengan aku jugak la. Which is a good thing kan? Kan?! Takpe kalau diorang kata kita merepek tak best, chill dik. Teruskan je. kau merepek aku merepek pastu kita sama sama gelak sokong satu sama lain, haha! We debest! #merepekpeoplerules!

Sumpah aku still distracted dengan warna pink blog dia ni. Haha!

Cara penulisan dia pun best. Takda lah bahasa melayu sangat. Takda ah format karangan A+ sangat. Senang cerita, tak skema lah. Lawak pun hambar hambar je, takpe dik I support you, #Supportmember

Yang hebatnya dik sab ni umur baru 16, tahun depan SPM woi! Hahaha saje bagi tekanan sikit ngehngeh. 16 tahun pun dah berjaya dalam dunia blogging. Aku masa 16 tahun duk main hiatus hiatus lagi dengan blog, SPM punya pasal kateko.





Hahaha Ina still tak boleh move on dengan kata-kata abang Izzat ni. Dah dekat 10 kali dah baca. Tak tahu rasa nak happy ke nak marah hahaha

Yang bab rasa distracted dengan warna pink pulak, Ina sebenarnya saje je tukar design blog jadi pink gila punya pink sebab saje nak kasi bang jat ni rasa lagi distracted gila dan serabut dengan blog ni. Kalau boleh nak kasi dia lemas sambil baca entry ni. Haha padan muka. Kalau dia baca lah. Perempuan bang, pink menunjukkan keayuan :p ( Ya Allah, Sabrina ke yg cakap ni. Geli )

Last but not least, kata-kata penutup dari bang jat ni berjaya menusuk ke kalbu lah senang cite. Ye, ye. Tahun depan Ina hiatus. Kalau ada yang tertanya-tanya kenapa Ina tak update blog langsung next year, tolong eh cari Izzat Azhar. Dia buat.

Terima kasih la bang jat sebab promote blog Ina. Rasa nak nangis sebab gembira sangat sebab berjaya mencuit hati bang jat. Ni tak tipu. Ina sampai kejutkan walid dari tidur then cerita award ni.

 So, anyone who interested with bang jat, or teringin nak kenal dengan dia, boleh follow bang jat kat sini. Dia jenis sempoi gila. Entry bang jat semuanya best, kelakar & pecah perut (ina serious). Siapa yang rasa sunyi & tak dak teman boleh pergi blog dia, confirm hati rasa terisi semula. Ina jamin.

Bye, assalamualaikum

p/s: ina rasa bangga gila dan boleh dilabel tahap riyak lah jugak sebab award ni hahaha. 2 tweet Ina update. Gila tak riyak. Rasanya, kalau next time kalau ada blog merepek award, ina nak masuk.

Friday, 13 November 2015

Tips: How To Identify Trusted Seller On Instagram

Hai assalamualaikum,


Tips: How To Identify Trusted Seller On Instagram - Today I was attracted to share about on "How To Identify Trusted Seller On Instagram". It is because my adik (Myrock) was lied by her customer just now and thank you to my brain because it functioned very well and in a blink of an eye it was "pap!" I got an idea for my blog entry that I can share with you guys.

Although I never buy things at Instagram, I've asked actually not ask, but interviewed my cute friend (please dont laugh at this!) Awin Cute who had many experience about this.

Okay, lets start!

How To Identify Trusted Seller?

1. Many Followers On Instagram
Firstly, check followers instashop. Yes, Ina sure sangat yang kebanyakan kita mengambil langkah ni sebagai langkah pertama sebelum kita percaya sesebuah instashop. Kita akan check followers dia, kebiasaannya instashop yang mempunyai followers yang banyak menunjukkan instashop yang boleh dipercayai kerana sudah tentunya mempunyai customer yang ramai selain instashop yang dipercayai.

2. Comments On Instagram
Yes, ni benda kedua korang kena tengok. Tengok semua komen dia. Positive comments or negative comments? Kalau positive comments from customer, insyaallah dah sah-sah yang dia trusted seller. Mungkin kadang-kadang ada customer yang kasi negative comments, but tengok macam mana dia handle situation tu. Means, dia balas apa. Kalau dia pun maki hamun customer, maka elakkan lah diri daripada beli barang daripada dia.

3. Feedback Customer
One of the most important, feedback customer. Ni benda yang paling penting bagi Ina. Sebab feedback customer ni memang dah terang lagi bersuluh lah dia trusted seller ke tak. But, jangan percaya bulat-bulat sebab screenshot feedback customer is just a first step. Second step? Tengok dia ada tak dia tag instagram customer dia. Sebab dia boleh je buat feedback fake, main-main berlakon dengan kawan then kata tu feedback customer. Possible!

4. Friends' Suggestion
Next, cadangan daripada kawan. Haa ni insyaallah diyakini dan dipercayai.

5. Tag Section
Ini salah satu langkah untuk memperkukuhkan lagi bukti yang dia seorang tusted seller. Tengok tag section dia. Of course lah, kalau ada customer beli daripada dia, customer akan tag dia, review, kadang-kadang cakap "thanks, beautiful" diikuti dengan segala puji-pujian berbunga daripada customer.

6. How They Treat You?
Customer Is Number One. Yes, ni penting. Biasanya trusted seller memang mementingkan customer. Tak kira lah berapa banyak dia kena layan customer dalam satu masa, dia akan cuba sedaya upaya untuk beri layanan terbaik kepada kita even dia terpaksa menaip selaju 100km/s.

7. How They Say Sorry?
Macam yang atas. For trusted seller, customer is number one. If they made mistakes, they will seek your forgiveness in everyway tapi tak de lah merepek sampai kena melutut ke apa. Satu ayat "sorry sangat2" and explain pun dah memadai.

So, how about you guys? You can share your opinion about the characteristics of trusted seller on the comment box below. Your opinion is well-appreciated. Lets help each other in get rid of non-trusted seller!!

Bye, assalamualaikum.

Do follow Awin on Instagram to see many swag & creative photos! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do you craving for Crispy Choco Jar with or non-topping? 

Please whatsapp Myrock at 0173819855 for affordable prices as soon as possible! 
Trusted seller, of course. If there's cheathing or lying, tell me and I will smack her down, trust me! 
Friendly price- RM6