Friday, 17 October 2014

bebas macam burung


Assalamualaikum,

Alhamdulillah semalam selesai sudah Ina jawab pt3! Yeay! So, kini tibalah masanya kita............................... ENJOY! haha x lah enjoy sangat sebenarnya. Semalam baru habis, sebab Ina ambil paper arab.

Memandangkan, Ina merupakan batch pertama yg jawab pt3, so Ina rasa Ina nak share sikit tentang feel Ina tentang pt3.

First sekali, Ina nak cakap, pt3 lagi susah daripada PMR . Ina mengaku, ramai orang perlekehkan kitorang bila cakap pt3 susah. Try jawab. Nak tengok jugak macam mana agaknya kan. Serious Ina cakap, kadang2 kalau tanya cikgu, cikgu pun garu kepala. Tu cikgu, apa lagi kitorang.

Semua soalan pt3 subjective. Okay, ni lah masalah besar pt3. Kita tak boleh tipu yang kita ni pandai ke tak pandai. Means, kalau tak berapa pandai, nampak sangat. Kalau macam PMR, boleh dikira semua objective. So, even korang tak baca buku sangat, jawapan kat bawah, dah tersedia. Boleh pilih, then hitamkan. Kalau tak yakin, boleh main tembak-menembak. Mana tahu betul.

Berlainan dengan pt3. Setiap jawapan mesti tepat. Then, bila dah ada jawapan, kena ada bukti. Kalau dah ada bukti, kena ada alasan kenapa bagi jawapan tu. Masalah Ina paling besar pasal benda ni, time Sains. Memang perah otak gila. Serious Ina kata, Sains memang susah.

Kalau nak jawab pt3, kalau tak baca buku, memang boleh kirim salam. Lagi2 sains, memang kena betul2 teliti tiap2 satu tajuk tu. Macam soalan sains Ina yg lepas, soalan tanya macam mana nak mampatkan gas dalam tangki gas then macam mana boleh jadi cecair.

Ina cerita kat akak senior Ina. Bagi Ina, akak ni dikira pandai. Dia kelas Sains. Ina cakap je pasal soalan tu, dia tanya pakai buku teks apa. Dia terkejut bila cakap kitorang still pakai buku teks sama just kitorang punya bahasa malaysia. Dia cuma mampu cakap soalan kitorang "KBAT teruk". Tergelak Ina bila dengar.

Banyak2 subject, honestly, Ina boleh cakap yg Ina paling tawakal sekali, Sains. Masa tengok soalan tu, aduh. Yang ina tahu, Ina dah usaha, Ina dah perah otak, tu je lah yang Ina mampu.

Kalau pt3, dia takkan tanya " apakah maksud al-mizan ",  pelajar2 kena hafal setiap maksud, maksud setiap ayat and semua kena tahu. Berlainan dengan pt3, ada soalan macam tu, tapi seciput je. Kalau dalam 20 soalan tu, adalah 5 soalan macam tu. Yang penting, kena tahu benda basic .

Tapi, Pendidikan Islam pulak, dah sama macam buat karangan. Dia akan bagi satu pernyataan, then kena hujahkan atau minta pendapat kita. Dalam 20 soalan, ada lebih kurang 10 soalan macam tu. 5 lagi dia tanya pasal pendapat kita. Satu soalan lebih kurang 4 atau 5 markah.

Ina dah usaha dah sebaik mungkin. Selebihnya tu, Ina serahkan kepada Allah. Ina dah buat apa yang Ina kena buat. Sekarang, Ina tawakal je .

Kadang2 Ina tertanya jugak, kenapa Ina lahir pada tahu 1999 yang ada pbs and pt3 semua ni. Hahaha kalau cakap ngan ummi Ina, mesti ummi Ina marah. :p Tak ku sangka, tak ku duga. 

Sekarang, cuti ni Ina nak rehat habis-habis. Paling kelakar semalam, Ina tertidur time tengahari. Then, bila bangun, Ina risau sebab tak baca buku lagi. Then, masuk bilik, " Ya allah, aku dah habis exam lah. Hahaha kelakar gila. Terlampau kemaruk sangat lah ni. "

Tolong doakan sangat Ina dapat keputusna yg cemerlang, okay. :)

Bye, assalamualaikum.

p/s: sekarang dah tak tahu pulak nak buat apa. haha :p