Sunday, 28 September 2014

just a little break


Hai and assalamualaikum everyone! ♥

Dah lama juga ye kita tak bersua haha. Alhamdulillah ina baru sahaja selesai menghadapi trial pt3. Apa yang ina boleh cakap ialah ........................................ asdfghjkl! Honestly, it's quite difficult!

Apa perasaan korang bila korang dah hafal karangan bahasa arab. Then, bajet bajet konon boleh buat karangan bahasa arab 40 perkataan, tapi tiba-tiba karangan yang keluar time exam, sebiji pun tak da! Yes! Padan muka sape suruh bajet sangat. Okay, that's me.

Benda paling frust menonggeng, bila mula-mula jawab exam, relax, cool, tenang ala-ala tak de apa2 berlaku. Jawab exam, macam kenyit mata je. Ye lah, mentang-mentang exam 2 jam lah kan. Tu feeling time 1 jam yg pertama. But, tengok time 1 jam yg terakhir, gelabah gila. Section B tak siap, Section C, ada yg terlopong. Masa tu lah jadi lipas kudung perah otak cari jawapan.

Paling best time exam bila ada kawan-kawan penyayang yg prihatin, tengok-tengok kita, buat bahasa isyarat kat kita... hmm, caring lah tu. Ina pun sama kalau dah desperate sangat. Yang paling buruk bila kawan kita jauh, nak cakap kuat-kuat tak boleh, then terpaksa buat mimik muka penuh perasaan kat kawan kita supaya dia faham. Time tu, berbuih mulut nak kasi dia faham. Rasa ada lah jugak sebaldi air liur keluar.

Perkara buruk yg selalu berlaku kat ina ialah penyakit over confident. Aihh, tak tahu lah mana datang penyakit tu. But, daripada sekolah rendah, sampai sekarang, melekat pulak penyakit tu. Kalau soalan tu ina pernah jawab, kemain lagi lagaknya, dash, dash, sempang, ni salah, tu betul, yeah jawapannya II dan III! Bila keluar result, salah. Masa tu lah fikir, oh I betul sebab dia bla bla bla. Nasi dah jadi bubur.

Benda ina paling takut time sebelum exam, bila tak de kesedaran dalam diri yg kita ni nak exam. Tak de rasa berdebar lgsg. Bila rasa tak berdebar, apa lagi, mana peduli, dah baca buku ke belum, dah cukup ke buat latihan. Bagi ina, berdebar ni penting. Tapi, jangan lah sampai berdebar sampai nk tulis pun tangan terketar-ketar. Just kesedaran utk exam tu ada.

Ina takut juga bila barang yg penting sepatutnya kene bawak, kita tak bawak. Ergh! Disebabkan struggle lah kononnya malam before exam, habis pemadam atas katil, pembaris bawah carpet, pensel bawah kerusi, pen atas laci. Macam kene angin ribut taufan. Time esoknya, bila perasan tak bawak pemadam, ya allah, rasa nk menjerit. Kau nak padam pakai apa yang oi... Kalau kawan kat sebelah2 tu jenis yg kautim tak pe, ni kalau yg jenis kedekut tahi hidung masin, tak nak kasi pinjam pemadam,  terpaksa lah ambil air liur, padam sikit2 dengan penuh sabar (feeling time sekolah rendah) .

Paling penat sekali time exam, ina rasa ina tak cukup tidur. Kadang2 tidur pukul 2, pukul 5 dah bangun study balik. Ina tahu kalau nk exam, kene tidur yg cukup... Tapi ni berpunca daripada study last minute hehe. Masalahnya ialah kalau ina study awal2 benda yg ina baca payah melekat, jadi ina terpaksa lah study macam tu..

Apa-apapun alhamdulillah, lepas apa yg ina lalui semua ni, ina redha je dengan ketentuan Allah. Kalau ada A nya, ada lah. Kalau tak de, mungkin ina kene usaha lagi. Tapi tapi, tolong lah doakan yg terbaik untuk ina ye... Ina sebenanrnya rindu gila gila nak blogging balik, join giveaway, tp apakan daya, tiada masa lagi untuk semua tu.. Tak pe lagi sebulan je T-T

Bye, good luck for all pt3's candidates, assalamualaikum. ♥

p/s : nak tidur peluk bantal peluk puas2 hari ni! yeay! tp esok sekolahhhh alaa ingat nak tidur smpai tgh hari :( 

Tuesday, 16 September 2014

Liebster Award #2

Hai assalamualaikum,

Kali ni, Ina telah ditag oleh adik Hana pulak untuk Liebster Award ni. Terima kasih ye dik tag akak :) Okay, jom tengok adik Hana bagi soalan apa kat Ina.


#1   Your opinions about my blog?
Okay, bagi akak blog adik simple. Blog adik cantik, and sejuk mata memandang. Akak suka blog adik sebab blog adik warna grey hehe. One of my fav blog's colour. Keep it up. 

#2   Who are your favourite bloggers?
Antara fav blogger Ina; 
Adam Faiz / Kak Qilah / Kak Izzaty / lain2. 

#3   Do you think you have an awesome ambition like me? Tell me what is your ambition.
Adik nak jadi detective kan? Okay, akak plak nak jadi doktor pakar bedah.. Bagi akak, kita berdua ada ambition yg hebat. 

#4   Do you prefer dikritik or dipuji ? Give a reason.
I more prefer to puji. Haha siapa tak suka kena puji. Kihkih. But bila someone puji akak, akak will be like "Kelakarnya" "Eh, mana ada. Kau lah" Hehe. Untuk kritik, boleh. Tapi, penting untuk jaga perasaan akak. 

#5   Tell me what is your biggest dream.
I have a big dream to live in a very big big house one day. 

#6   What is your favourite subject?
Math & Science. 

#7   Who is your crush? He/she knows that you have a crush on him/her?
I have no crush honestly. I already have someone in my heart (jiwangsnya)

#8   Bejihad di Gaza atau pergi Mekah?
I more prefer to berjihad di Gaza. Semua org nak mati shahid kan untuk merebut syurga Allah. Kalau pergi Mekah, kita just dapat tolong diri kita, but kalau kat Gaza, kita dapat tolong orang lain. 

#9   How old is your blog?
I think 2 years. 

#10 What is your favourite colour? Give a reason.
Absolutely pink even my blog is black & white. I love pink very much. It is cute plus plus plus hehe. 

#11 What is your favourite song? 
One on my fav song is Will Always Love You by Whitney Houston. 

SOALAN KEPADA BLOGGER YG DITAG
  • Describe about my blog. Perlu penambahbaikkan tak? 
  • Font yg paling korang suka untuk blog korang
  • Brand phone yg paling korang suka
  • Lagi suka facebook or twitter? Sebab? 
  • Lagi prefer blog yg gelap or terang? 
  • Your fav colour?
  • Rapat dengan mak ke dengan ayah? Sebab apa? 
  • Kartun yg paling korang suka? 
  • Benci orang yg mcm mana? 
  • Suka tak pakai powerbank? 
  • Setuju tak kalau orang kata cinta tu boleh melalaikan? Kenapa? 
BLOGGER YG DITAG
  1. http://rikaemyekya.blogspot.com/
  2. http://bdxbjubiru.blogspot.com/
  3. http://wanaseoby.blogspot.com/
  4. http://komikfeeqry.blogspot.com/
  5. http://nazirahnajit.blogspot.com/
  6. http://ceritahidupgadis.blogspot.com/
  7. http://iamprincessmeeya.blogspot.com/
  8. http://gadischenetto.blogspot.com/
  9. http://diralobaklobak.blogspot.com/
  10. http://sharifahamarina.blogspot.com/
  11. http://coretansigadismerahjambu.blogspot.com/

Terima kasih sekali lagi ye dik sebab tag akak :) Okay, ina harap blogger yg ina tag, jawab ye soalan ina :) 

Bye assalamualaikum :) 

Liebster Awards #1

Hai assalamualaikum ,

Hari ni Ina telah ditag oleh cik Eilya Maisara (wahh sedapnya nama! Retis gitu) dalam Liebster Awards. Terima kasih ye, tag Ina. So, here we go !



 1. Minat kpop tak ? Yes Or No . Reason please ?
Hmm Ina sebenarnya tak lah minat kpop, tak de lah benci kpop. Tapi Ina okay lah bila dengar2 lagu kpop.. Best jugak. 

2.  Got someone Speacial ? Who ?
Haha >-< Kelakarnya. Okay, Ina ada someone special dlm hidup Ina. Bukan sorang, tapi ada lah beberapa orang. Nak sebut ke? Antaranya, Humaira, kak Ainna Azlan, kak Ct. 

3. Hate people like ?
I really hate when someone talam dua muka, tak pernah nak jaga hati orang, biadap, lelaki playboy, someone yg suka dekat dgn kita, bila kita ada apa yg dia nak. Tak honest lgsg. 

4. Tua or Muda . Kenal and minat RUNNING MAN tak ?
Minat gilorSsss. Dulu, dapat selalu tengok sebab asyik ada masa je. Tapi, sekarang, sejak nak pt3, rasa tak sempat pulak nk tengok. 

5. Selama korang berblogger nii , apa benefits yang korang dapat ?
Selama ina berblogging ni, yg paling Ina dapat ialah Ina dapat kawan yg ramai tanpa mengira usia. Even korang tak pernah nampak muka dia, cantik ke buruk, ada tahi lalat berapa or what, but tetap jadi kawan. 

6.  Jawab liebster awards nii rasa mengganggu ke ?
Absolutely not, dear. Sebenanrnya benda ni mengisi waktu lapang. Lagi2 kepada si pemalas yg malas nk update entry personal, jd Liebster Award ni, dapatlah jadikan satu entry untuk cover sebab dh lama tak update (this is just my thought (!)) 

Blogger cute yg Ina nak tag; 
Soalan maut yg Ina nak tanya, tak lah maut mana pun sebenarnya
  • Kongsilah serba sedikit tentang kenangan awak dengan orang yg tersayang.
  • Korang suka blog jenis yg macam mana? Warna apa? Ada lagu ke? 
  • Apa yg korang tahu serba sedikit tentang pt3
  • Explain serba sedikit tentang rumah idaman korang
  • Benda yg paling malu korang takkan pernah lupakan. 

Harap korang dapat jawab soalan Ina. Tapi, kalau tak boleh pun tak pe ( Alaaa jangan lah macam ni. Jawab lah ye T-T). Okay, terima kasih semua! 

Bye, assalamualaikum.